Tijd: 20 minuten

De lijm die je hier gaat maken noem je stijfsel. Deze lijm is makkelijk in gebruik en kun je goed toepassen op papier. Dus ook geschikt voor papier maché
De droogtijd is vrij lang en daardoor is de verwerkbare tijd bij moeilijke karweitjes juist prettig lang.
Verder laat stijfsel nauwelijks sporen achter, en dat komt goed van pas bij het plakken van stof op karton. De kwaststrepen zijn bij de droging onzichtbaar geworden.

Stijfsel hecht goed op bord (karton), papier en linnen, maar niet op kunststof. Hiervoor gebruik ik gewoon witte, synthetische lijm, bv. boekbinderslijm of houtlijm.

Wanneer je het wilt verdunnen of toevoegen aan een andere lijmsoort, moet je het altijd eerst opkloppen of in een mixer op lage stand 'levend kloppend'. Het laat zich dan gemakkelijk mengen met water of lijm.

Het toevoegen van stijfsel aan witte, synthetische lijm vertraagt het drogen, waardoor je meer tijd hebt om correcties aan te brengen.

Hoe lang is stijfsel houdbaar?

Deze lijm is beperkt houdbaar: meestal een dag of vier. Het zal hierna nog wel te gebruiken zijn, maar het gaat dan stinken. Bewaar het in de koelkast.

stijfsel maken stap 1

Zet klaar

  • halve liter water
  • 50 gram bloem.

stijfsel maken stap 2

Mengen

Maak in een kommetje een glad papje van de bloem en een beetje water (te nemen van de halve liter).

stijfsel maken stap 3

Even wachten

Laat dit 10 minuten staan.

stijfsel maken stap 4

Koken

Het overige water koken en het papje al roerend toevoegen

stijfsel maken stap 5

Roeren

10 minuten doorsudderen op een zacht pitje, onder regelmatig roeren.

Daarna laten afkoelen.

stijfsel maken stap 6

klontjes verwijderen

  • Doe een pantykous om een schaaltje of grote beker.
  • Schuif het dikke vel in de pan wat opzij en giet het mengsel in het schaaltje.

Heb je geen pantysok of nylon stof in huis? Gebruik dan katoenen of linnen doek, je moet dan iets harder wringen, maar lukt ook.

stijfsel maken stap 7

uitwringen

  • Pers stijfsel door de nylon kous.
  • Giet nu ook dikkere mengsel (het vel en stijfsel onderin de pan) door de kous.
  • Opnieuw kous uitwringen.

Mocht het stijfsel nu nog iets te warm zijn, gebruik dan een keukenhandschoen.

Werp de nylon kous na gebruik direct in (warm) water en spoel deze daarna uit om steeds opnieuw te gebruiken als 'zeef' voor het stijfsel.
Als je de nylon kous te lang laat liggen zonder om te spoelen zal je zien dat die keihard is geworden en moet je hem weggooien.

stijfsel maken stap 8

resultaat

Nu heb je een glad papje.

stijfsel maken stap 9

Afsluiten

Doe het stijfsel in een bakje of potje en plak er een etiket op.

Deze lijm is beperkt houdbaar, een paar dagen.

Voor gebruik even oproeren met garde of mixer.
Als het mengsel na een dag vrij dik is geworden giet er dan wat warm water bij en daarna even met garde opkloppen.


Kijk ook eens bij Zelfmaakideeën

Goedkope en leuke ideeën om zelf versieringen, cadeautjes of cadeauverpakkingen te maken