Snijden van karton (grijsbord) dikker dan 1 mm

Zorg dat het mesje altijd scherp is. Breek liever vaker het mesje af, dan met een bot mesje te snijden.
Met een bot mes krijg je beschadigingen in de snede

Houd het mesje altijd recht (90 graden) boven het karton.

Bij het snijden van dikker karton snij je eerst lichtjes drukkend langs de metalen lineaal. Daarna nog een keer opnieuw licht insnijden. Als dit goed is, kun je zwaarder drukkend, dieper snijden. Begin niet direct diep te snijden, want als je met je mesje uitglijdt kan je dit niet meer goed herstellen.

niet-rechte lijnen snijden uit karton

Laatst zag ik iemand, die het niet lukte om precies op de potloodrand te snijden.

Dus voor diegenen die ook moeite hebben met het sturen van het mesje:

Wanneer het karton 1 mm dik of lichter is, kun je het beste een schaar gebruiken; met een schaar kun je beter sturen.

Gebruik je dikker karton en moet je niet-rechte stukken snijden - zoals in dit voorbeeld een cirkel - snij dan eerst alleen het stukje dat je makkelijk afgaat.
Dat is de gebogen lijn van boven naar beneden. (Zie rode lijn op foto.)
Daarna draai je het karton, en snij je opnieuw vanuit van boven naar beneden.

Als je de cirkel vanuit één stand in één keer snijdt, dan heeft je arm op een gegeven moment te weinig bewegingsruimte.
Dus werk rustig: snij een stukje, draai het karton opnieuw of loop om de tafel heen, zodat je elke keer weer kan snijden vanuit een makkelijke positie.