Mod podge gebruiken op een print uit de inkjetprinter resulteert altijd in vlekken en inktstrepen.Dat komt omdat zowel de inkt uit de inkjetprinter als mod podge op waterbasis gemaakt zijn.
Jammer, want zo kan je een eigen foto geen coatlaagje geven wanneer je een print hiervan wilt gebruiken op bijv. een klep op een doos.

Als de uitdraai heel oud is, dus helemaal gedroogd, wil dit nog weleens lukken. Maar ja, daar heb je niets aan als je het nu, direct wilt gebruiken.

Omdat ik dit probleem nu eindelijk eens wilde oplossen, heb ik maar eens de tijd genomen om wat verschillende testjes te doen:

met houtlijm

Eerst eens kijken wat het effect is van een dun laagje houtlijm. (1).
Dit geeft na droging een halfmatte coatinglaag. Helaas ook hier doorloop van verf bij de randen.

Omdat puur houtlijm nogal dik en stroef smeert heb ik er wat druppels water aan toegevoegd (2): en ja, ik kon het weten: nu loopt de inkt echt helemaal uit.

haarlak

nu een test met haarlak. Eerst inspuiten met haarlak, eventjes laten drogen en vervolgens met de kwast mod podgen.

Het resultaat valt tegen. Wel minder vlekkerig, maar toch loopt de inkt bij de randen nog steeds uit.

in de vriezer

Ergens gelezen, dat je de print eerst een paar uur in de vriezer moet doen. Ik heb de print er één nacht in laten zitten. Mischien te lang? want ook hier niet het gewenste resultaat.

Fotopapier en nagellak

Hier heb ik eerst een print gemaakt op glanzend fotopapier, en daarover heen ingesmeerd met mod podge: je ziet aan de rand, dat zelfs hier de inkt weer uitloopt. En eigenlijk is dit ook zonde van het reeds glanzende fotopapier.

Verder heb ik ook nog blanke nagellak geprobeerd. Hier geen foto van. Dit werkt goed: maar ja, hier heb je dan wel heel veel potjes voor nodig, dus dat wordt veel te duur voor maar één printje.

Vaseline

Als laatste een test met vaseline. Dat is waterafstotend, hydrofoob, dus wellicht lukt het hiermee.

Eerst smeer ik met een kwast de afbeelding in. Vervolgens met een schoon, oud vodje het overtollige vet verwijderen. Daarna de mod podge aanbrengen en ja hoor: eindelijk gelukt!!

(De strepen in de print zijn trouwens het gevolg van een lege kleurcartridge, dus heeft niets te maken met de mod podge of vaseline, maar is gewoon een slecht afgedrukte print.)